דילוג לתוכן הראשי

טוב הוא מושג חמקמק

תקופת אלול וחגי תשרי מזמנת לנו הרהורים וחיבוטיי נפש האם אנו פועלים בהגברת הטוב בעולם או שמא מעשינו מובילים למחוזות בלתי רצויים. לאחר שזונחים את תשובות הגננות משעות הריכוז של גני הילדים, שעלינו לעשות טוב. מגיע שלב החקירה המורכב בו אנו מנסים להבין מהו אותו טוב מיוחל?  קולמוסים רבים נשברו בוויכוח רב הדורות בין תיאולוגים לבין פילוסופים בהבהרת המושג העמום. למרות שלל התשובות, במפגש שבין המציאות לערכים נעלים עדיין קיים קושי להכריע והבעיה אף הולכת ומסתבכת כאשר יש צורך לבחור בין חלופות שכולן אינן כליל השלמות.  ספרו הצמוק והחדש של הסופר הבריטי המוערך, איאן מקיואן, טובת הילד (עם עובד,2015) מתמודד בדיוק עם שאלות מזן זה, מהי טובתו של הילד? האם ביכולתו של בית המשפט להכריע בשאלות מעין אלו? האם אדם אדון לגורלו והיכן נכנסת המדינה לכל הסיפור?
העלילה נעה בשני צירים המשתרגים זה בזה. האחד הציר המשפטי בו עומדת בפני בית המשפט דילמה, האם לחייב קטין חולה סרטן לקבל עירוי דם מהלך המנוגד לאמונתו ולאמונת הוריו המשתייכים לכת "עדי ה'".  מחד ניצבת תפיסת הטוב  החילונית הרואה את החיים כערך מקודש שיש לשומרם בכל מחיר אולם מאידך ניצבת אמונת הילד ומשפחתו  שדווקא רואה את הטוב במלכות שמים השמימית המנותקת מחיי הגוף. ועל כן  לדידם עדיף מותו של הילד כקדוש על מזבח האמונה מאשר ביצוע אקט המנוגד באופן מהותי לתפיסתם הדתית. ההתנגשות בין הממסד החילוני המגובה בפקידות משפטית, בעובדות סוציאליות, ברופאים ובשוטרים אל מול הילד השברירי יוצרת מערכת יחסים א-סימטריים העלולה להעלים את רצונו של הפרט. מקיואן מודע לפערים אלו ולכן הוא מזמן דווקא סדרה של מפגשים מרגשים בין הילד לבין שופטת בית המשפט פיונה הבוחרת לרדת ממרום מעמדה ולפגוש בילד ובמשפחתו ולהתחקות אחר קווים דקים של אמונה והכרעה. המפגש בין השניים מתפתח לכיוונים מעניינים (על מנת לא להרוס את הספר אני לא אפרט) שמצריכים את שניהם לחשוב מחדש על מערכת המושגים העומדת בבסיס הכרעותיהם היום יומיות ובסופו של דבר להגיע לתובנות מפתיעות.
הציר השני של העלילה מתאר את חייה של השופטת, פיונה, החווה טלטלה בחיי הנישואין. עת בעלה מציע לה מעין מודל של יחסים פתוחים, דבר שאינו עולה בקנה אחד עם הנורמות המקובלות עליה. הצעתו הבלתי שגרתית  מצריכה אותה לחשיבה מחודשת על ערכים, בחירות ונורמות שעד כה היו כצוקים איתנים בעולמה. המפגש שמזמן המחבר בין הדילמות מאולמות בית המשפט לדילמות המתגלגלות בין חדרי הבית יוצר מפגש עלילתי מרתק השוזר יחדיו בין חיי היום יום לבין מחשבות ברומו של עולם.
על אף עומקן של הדילמות כתיבתו של המחבר איננה טרחנית או פילוסופית יתר על המידה, אלא היא שוטפת, קולחת  ומהנה. סגנון זה מאפשר  להרהר במחשבות עמוקות ולא להסתחרר מאנקתן של השאלות, אלא לראות בהן חלק בלתי נפרד מהעלילה. כממד עומק נוסף מצליח מקיואן לשזור בעלילה מיצירותיו הרגישות והעדינות של המשורר האירי, יאטס ,ולאזכר יצירות מוזיקאליות מגוונות של מאהלר וברליוז הנותנות נופך נוסף לכתיבה העלילתית. השילוב בין פילוספיה, שירה, כתיבה פרוזאית קולחת ומוזיקה מקנים לספרון דק הגזרה של מקיואן (195 עמ')  עומק נוסף ההופך אותו ליצירה משובחת.
אין ספק שגם בספרו האחרון, טובת הילד, מקיואן ממשיך להוציא מתחת לידיו יצירות מעניינות המשלבות באופן מהנה בין עמקות פילוסופית לעלילה קולחת. בכך מצטרף ספרו האחרון לספריו הנוספים שראו אור בעברית בהוצאת עם-עובד: "כפרה", "דברי מתיקה" שגם הם הסבו לי הנאה מרובה.  



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי