דילוג לתוכן הראשי

קריית חיים פינת הסנטרל פארק- סיפורם של צעירים שחורים במציאות לבנה


מותו של  שמואל טקה, צעיר ממוצא אתיופי, מירי של שוטר שלא היה בתפקיד  פתח תיבת פנדורה בדבר מערכת היחסים הטעונה בין קהילת יוצאי אתיופיה ומשטרת ישראל. המוות המיותר, הצית גל מחאה בו לקחו חלק  מאות צעירים וצעירות שקרעו את רקיעי השמיים בזעקות שבר ותסכול. לצד הצמיגים הבוערים, הצמתים החסומות וגלי המעצרים המקרה הטרגי הפנה זרקור לאחת הפינות האפלות בתרבות האזרחית של מדינת ישראל, יחסם של גורמי אכיפת החוק לאוכלוסיות מודרות.

אכיפה סלקטיבית ואלימה- סיפורה של קהילה 

העדויות שהחלו להצטבר חשפו בזו אחר זו אכיפה סלקטיבית  ואלימה כנגד אוכלוסיית יוצאי אתיופיה. מקרים של "ישיבות" צעירים במרכזים מסחריים הפכו במהרה להתגודדויות אסורות ולפיזור אלים שהסתיים בסעיפי אישום מרובים כנגד המשתתפים. עבורי הייתה זו תזכורת למציאות החיים אליה הייתי חשוף כאשר ניהלתי שני מרכזים קהילתיים בבית שמש. הנערים שפקדו את מרכזי הנוער ואלו שהגיעו לריצוי עבודות שירות, סיפרו סיפורים דומים על תחושת אימה מכוחות השיטור. היה זה כמו אפקט פגמליון, בו השוטרים ראו בהם עבריינים בפוטנציה וככאלו התייחסו אליהם בנוקשות רבה, וכך נוצר מעגל של אלימות והיעדר אמון הדדי. מעת לעת היו אירועים יוצאים מן הכלל, של שוטרים ומפקדים שרצו לחולל שינוי וניסו לראות את התופעות השליליות בתוך ההקשר החברתי בו חיים הנערים ומתוך כך ליצור פעילויות שאינן רק אכיפה ביד ברזל. אך היה זה היוצא מן הכלל שלא העיד על הכלל, ותחושות ותסכולים שנצרבים בגיל צעיר הופכים לחלק בלתי נפרד מהגדרת הזהות של הצעירים בגילאים מבוגרים יותר. המכות בניידת, המעצרים והשיח האלים הפכן לחלק מתפיסת החיים של נוער מודר בישראל.

דברים שרואים משם לא רואים מכאן- סיפורה של חבורת סנטרל פארק

כשהם רואים אותנו (2019) הסדרה החדשה מבית נטפליקס, מציבה את הסיפור הישראלי בהקשר רחבים של התנגשות גזעית, אכיפה סלקטיבית ודעות קדומות. במרכזה של הסדרה בת ארבעת הפרקים ניצבים חמישה נערים כהי עור שיצאו בסתיו 1989  לסיבוב בסנטרל פארק. לרוע מזלם באותה בנקודה אחת חבורת צעירים התפרעה בפארק ובנקודה אחרת התחולל אונס אכזרי של אצנית לבנה. משטרת ניו-יורק שניצבה באותה עת מול גל של מקרי אונס אכזריים חיפשה אשמים בכל מחיר. הצורך בהרשעה, דעת הקהל ושורה של שיקוליים פוליטיים  הטו את הכף כנגד הנערים המוחלשים שהתאימו לקונספציה שאותה רצו לקדם אנשי המשטרה והתביעה.  

*****אזהרת ספויילר****

במבצע אכיפה מכוון שהתקיים בשכונת הארלם נעצרו חמישה קטינים ממוצא אפרו-אמריקני  שהוכנסו לסד אינטנסיבי של חקירות שאינן עומדות בכללים של חקירת קטינים. לאחר תרגילי חקירה, אלימות והיעדר שינה הם חתמו על הצהרות שקשרו אותם למקרה. לאחר משפט דרמטי החמישה נידונו לעונשי מאסר ארוכים וזאת על אף שלא הייתה אף ראיה פיזית שקשרה אותם לאירוע. העלילה הקצבית שמשלבת בין דרמת בתי משפט וסדרת בתי כלא, מצליחה לצד הסיפור האישי לפתוח צוהר  לעולמה של הקהילה האפרו-אמריקנית בשכונות העוני של ניו יורק. לא ניתן להתעלם מהרקע הקשה בו גדלו הנערים, ומהקושי של קהילותיהם לגייס את דעת הקהל לטובת הנערים. חלפו כמעט שני עשורים עד שצדקתם יצאה לאור ומעברייני מין מורשעים שמרבית הדלתות חסומות בפניהם, הפכו החמישה מתוקפים לקורבנותיה של השיטה שחיפשה אשמים בכל מחיר.

************

כרוניקה של אלימות והדרה 

סיפורה של חבורת סנטרל פארק, איננו מייצג מקרה בודד אלא הוא חוליה נוספת בשרשרת של הפללות וחקירות מוטות שבהם הואשמו גברים כהי עור בתקיפות של נשים וגברים לבנים. ההיסטוריה האמריקאית מוכתמת בדמם של גברים שחורים ששילמו את מחירו של הפחד. מהלינץ' בסאם הס ב-1899, דרך שריפתם של 3,400 גברים שחורים (!) בשנות העשרים , עובר באלימות כנגד צעירים שחורים בדרום ארה"ב בשנות השישים ולאחרונה בשורה של אירועי פתיחה באש של כוחות שיטור כנגד צעירים שחורים שכל חטאם היה שהם צעדו במקומות שעוררו את חשדם של גורמי האכיפה, שמיהרו לפתוח באש ללא אזהרה.

יש לי חלום!

המאבק לזכויות אדם שמתחולל בארה"ב כבר 150 שנה, מראה שעוד ארוכה הדרך לשוויון זכויות. מיגורה של הגזענות מצריך התגייסות רב מערכתית החורגת מהפגנות של צעירים משולהבים. אם איננו רוצים להסתפק בשחרור קיטור וזעם, עלינו לחפש נתיבים של שינוי מדיניות הרואה את תופעת הגזענות בהקשרה הרחב החורג מסיפורה של קהילת יוצאי אתיופיה. אלא כתופעה חברתית הפוגעת כבגלגל רולטה בקבוצות שונות לאורכה של  ההיסטוריה החברתית בישראל. היום אלו יוצאי אתיופיה בשנות התשעים היו אלו יוצאי ברית המועצות ובשנות החמישים היו אלו בני עדות המזרח. דור דור והקבוצות שהגזענות חובטת בהם ומסלילה אותם לעבודות דחק, לאכיפה סלקטיבית ולהנחת המבוקש.
השינוי המיוחל לא יכול להתקיים רק בגבולותיה המצומצמים של מערכת החינוך, הוא צריך להמשיך בדימויים הקולנועיים והספרותיים שמעצבים את התודעה שלנו. בשיחות הסלון, באמירות שאנו אומרים מבלי משים בעת הנהיגה, ביחס לעובדים בסופר ובתחנת הדלק, במעשים שלנו שאותם בסופו של דבר  נצרבים במעשיהם של ילדנו. בסופו של דבר מתחת לשמות המוסדיים השומרים על כסות של ניכור מסתתרים אנשים, השכנים שלנו מהדלת ממול ולעיתים גם אנחנו.
בסופו של דבר אם איננו רוצים רק לצקצק בלשון, או לתחום את השיח בשאלה לבגרות עלינו להכיר בכך  שהשינוי מתחיל בתוכנו.

סקירות והמלצות נוספות לקריאה בנושא המאבק בגזענות





תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי