דילוג לתוכן הראשי

זאב צחור וחיפושו אחר נרטיב מכונן לישראליות





"אף אידאה לא הולכת לעולמה בלי להשאיר עקבות כפי שחשבו מתנגדיה, ואף אידאה לא התגשמה בעולם כפי שקיוו חסידיה" (ולנטין גילרמן)
הפרויקט הציוני כבר חגג למעלה ממאה עשרים שנים, אך למרות  דברי ההספד שנשמעים כלפיו כבר שנים רבות, הוא טרם חלף מן העולם. יחד עם זאת לאורך שנותיו הוא שינה את צורותיו והתאים את עצמו לתהפוכות ההיסטוריות שעיצבו את המאה ה-20 פעם אחר פעם. מה שהחל כתוכנית למציאת פיתרון ליהודי מזרח אירופה שהובל על ידי קבוצה נבחרת של כמה מאות אידיאליסטים. הפך לאחר מלחמת העולם השניה לתנועת המונים שהעתיקה קהילות בנות אלפי שנים ממקומותיהם ויישבה אותם ברחבי ארץ ישראל תוך שהיא מכוננת ריבונות מודרנית בגבולות משתנים.

זיכרון סלקטיבי, מי בפנים ומי בחוץ?

הציונות כתופעה היסטורית זכתה למחקרים רבים של חוקרים מכל רחבי מדעי הרוח והחברה. יחד עם זאת בשל אילוצים פוליטיים הכרוכים במשתנים כלכלים המחקר נותב לאפיקים בהם חפצו מחזיקי ההון והכוח (מפלגות, משרדי ממשלה ויזמים פרטיים). כך בצורה בלתי פרופורציונאליות התפרסמו מאות מחקרים על תנועות הנוער החלוצית, על גדודי העבודה וההתיישבות העובדת. בעוד שנרטיבים רבים שמרכיבים את הסיפור הציוני בצורה מורכבת יותר נדחקו לקרן זווית.
מציאות זו סייע לעיצובו של זיכרון קולקטיבי סלקטיבי, שמחד מעלה על נס ערכים ומיתוסים ומאידך פועל בצורה מודעת להשכחתם של סיפורים שפחות נוחים לו. כך למשל מיתוס החלוץ  הדגיש את מקומם של בני הקיבוצים יושבי הספר המחזיקים בשלח ובמחרשה אך אינו מזכיר כלל את בני עיירות הפיתוח שיושבו  בסמיכות. על אף שהעובדות ידועות כבר שנים רבות, תהליך הפיכחון של החברה ממיתוסיה המכוננים נערך בהדרגה מתוך תהליך מורכב של הכרה, הכלה והפנמה של נרטיבים אלטרנטיביים.  
ספרו של פרופ' זאב צחור, עיצוב הישראליות (עם עובד, 2007) יוצא למסע בנבכי ימיה הראשונים של מדינת ישראל מתוך רצון לבחון תהליכים עומק בצורה מעמיקה ורב ממדית. באסופת המאמרים שנערכו מחדש עם יציאתו לגימלאות, ניסה המחבר לזהות את הזרמים שעיצבו את המרחב הפוליטי בישראל מימי היישוב ועד עתה. בהכרח משימה לא פשוטה במדינה המורכבת מאוכלוסיות ומחנות שונות ומגוונים. כבר בראשי הספר צחור מודע למגבלותיו ובמודע הוא בוחר להתעלם מחלקים נרחבים מהשיח הפוליטי בישראל ולהתמקד במרחבי הנוחות של מחקריו הקודמים  הכוללים את תנועת העבודה, הציונים הכללים, הקיבוצים והשמאל הרדיקלי בדמותה של מפ"ם ההיסטורית. על אף חסרונם הבולט של ציבורים רחבים כחרדים, ערבים ובני הציונות הדתית  ספרו של צחור מאפשר לקוראים לראות שתהליכי העיצוב של התרבות הפוליטית בישראל, לא התרחשו בהבזקים היסטוריים אלא הם תוצאה של זרמי עומק שראשיתם עוד בטרם עמדה המדינה העברית על תילה.  

עד כמה אני מכיל- כאשר ההיסטוריון סולד ממושא מחקריו

העיסוק בדמותו של בן גוריון מעלה שראש הממשלה הראשון היה בעל תודעה היסטורית וחזונית מפותחת, ועל כן הוא הבין כבר בעתם ימי המאורעות שהיסודות שיונחו בשנות הייסוד יעצבו את פניה של מדינת ישראל. כך הוא איחד את זרם העובדים בחינוך הממלכתי, הקטין את כוחם של תנועות הנוער, פירק את הפלמ"ח, הפנה עורף לאחווה הערכית עם מפ"ם וכרת ברית עם הבורגנות הדתית במדיניות הפנים ועם צרפת וארה"ב במדיניות החוץ. לצד תהליכי עיצוב אלו הוא העלה בלי חשש את מיתוס החקלאי הלוחם,פיאר את חשיבותו של הסוציאליזם ככור  מצרף לכינונה של חברה מחוזקת. לכאורה תהליכים אלו סותרים זה את זה אך ניתן לראותם גם כביטוי לפרגמטיזם פוליטי ומדיני, שלמעשה זהו הציר המכונן של תנועת העבודה מראשיתה. 

הרפתקה אינטלקטואלית המזמינה את הקורא לצלול למעמקים

למרות התמונה החלקית ופער מובנה בין יחס לתנועת העבודה לזרמים אחרים בציונות, ספרו של  צחור, מאירי עיניים. יציאתו לאור לאחר פרישתנו לגמלאות אפשרה לו לערוך את המאמרים בצורה חופשית ולהוסיף רבדים של ביקורות כלפי עמיתיו ההיסטוריונים, הממסד ומושאי כתיבתו. כתלמידו של צחור בתואר הראשון הסרת הלוט מעבודתו של ההיסטוריון דמתה לצופה הנחשף למנגנונים שאפשרו לקוסם לבצע את קסמיו המקצועיים.
 לסיכום, אסופת המאמרים דומה יותר למתאבנים המעוררים את סקרנותו של הקורא, החפץ לאחר מכן להרחיב את אופקיו ולפנות למחקרי המשך. הסקירה המעשירה בפורמט הקצר, לא איפשרה דיון מעמיק וכך נוצר מצב פרדוקסאלי שמומחים בתחום לא ימצאו בספר חידוש, והדיוטות גמורים לא יוכלו להבינו משום שהסבריו  של המחבר על תהליכי העומק קצרים ולא מאפשרים לקבל מושגי יסוד. מתוך כך עולה השאלה, למי מיועד הספר ומהן התועלות העולות מקריאתו?
אין באמתחתי תשובה לשאלה זו, אך אני יכול להגיד בצורה ברורה שהספר היה עבורי טבליה מרוכזת של עניין, הומור ושיח ביקורתי שהחזיר אותי לשעות המענגות בהם עמד צחור בקדמת הכיתה ובקולו התיאטרלי גולל את סיפור התהוותה של ההיסטוריה היהודית בעת החדשה. נותר להתנחם בכך שגם לאחר מותו לפני כשנתיים ימים, תורתו האינטלקטואלית עדיין מהדהדת וממשיכה להעמיד תלמידים וחוקרים הממשיכים לתור אחר זרמי העומק המעצבים את המרחבים הישראלים.  




תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי