דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

זאב צחור וחיפושו אחר נרטיב מכונן לישראליות





"אף אידאה לא הולכת לעולמה בלי להשאיר עקבות כפי שחשבו מתנגדיה, ואף אידאה לא התגשמה בעולם כפי שקיוו חסידיה" (ולנטין גילרמן)
הפרויקט הציוני כבר חגג למעלה ממאה עשרים שנים, אך למרות  דברי ההספד שנשמעים כלפיו כבר שנים רבות, הוא טרם חלף מן העולם. יחד עם זאת לאורך שנותיו הוא שינה את צורותיו והתאים את עצמו לתהפוכות ההיסטוריות שעיצבו את המאה ה-20 פעם אחר פעם. מה שהחל כתוכנית למציאת פיתרון ליהודי מזרח אירופה שהובל על ידי קבוצה נבחרת של כמה מאות אידיאליסטים. הפך לאחר מלחמת העולם השניה לתנועת המונים שהעתיקה קהילות בנות אלפי שנים ממקומותיהם ויישבה אותם ברחבי ארץ ישראל תוך שהיא מכוננת ריבונות מודרנית בגבולות משתנים.

זיכרון סלקטיבי, מי בפנים ומי בחוץ?

הציונות כתופעה היסטורית זכתה למחקרים רבים של חוקרים מכל רחבי מדעי הרוח והחברה. יחד עם זאת בשל אילוצים פוליטיים הכרוכים במשתנים כלכלים המחקר נותב לאפיקים בהם חפצו מחזיקי ההון והכוח (מפלגות, משרדי ממשלה ויזמים פרטיים). כך בצורה בלתי פרופורציונאליות התפרסמו מאות מחקרים על תנועות הנוער החלוצית, על גדודי העבודה וההתיישבות העובדת. בעוד שנרטיבים רבים שמרכיבים את הסיפור הציוני בצורה מורכבת יותר נדחקו לקרן זווית.
מציאות זו סייע לעיצובו של זיכרון קולקטיבי סלקטיבי, שמחד מעלה על נס ערכים ומיתוסים ומאידך פועל בצורה מודעת להשכחתם של סיפורים שפחות נוחים לו. כך למשל מיתוס החלוץ  הדגיש את מקומם של בני הקיבוצים יושבי הספר המחזיקים בשלח ובמחרשה אך אינו מזכיר כלל את בני עיירות הפיתוח שיושבו  בסמיכות. על אף שהעובדות ידועות כבר שנים רבות, תהליך הפיכחון של החברה ממיתוסיה המכוננים נערך בהדרגה מתוך תהליך מורכב של הכרה, הכלה והפנמה של נרטיבים אלטרנטיביים.  
ספרו של פרופ' זאב צחור, עיצוב הישראליות (עם עובד, 2007) יוצא למסע בנבכי ימיה הראשונים של מדינת ישראל מתוך רצון לבחון תהליכים עומק בצורה מעמיקה ורב ממדית. באסופת המאמרים שנערכו מחדש עם יציאתו לגימלאות, ניסה המחבר לזהות את הזרמים שעיצבו את המרחב הפוליטי בישראל מימי היישוב ועד עתה. בהכרח משימה לא פשוטה במדינה המורכבת מאוכלוסיות ומחנות שונות ומגוונים. כבר בראשי הספר צחור מודע למגבלותיו ובמודע הוא בוחר להתעלם מחלקים נרחבים מהשיח הפוליטי בישראל ולהתמקד במרחבי הנוחות של מחקריו הקודמים  הכוללים את תנועת העבודה, הציונים הכללים, הקיבוצים והשמאל הרדיקלי בדמותה של מפ"ם ההיסטורית. על אף חסרונם הבולט של ציבורים רחבים כחרדים, ערבים ובני הציונות הדתית  ספרו של צחור מאפשר לקוראים לראות שתהליכי העיצוב של התרבות הפוליטית בישראל, לא התרחשו בהבזקים היסטוריים אלא הם תוצאה של זרמי עומק שראשיתם עוד בטרם עמדה המדינה העברית על תילה.  

עד כמה אני מכיל- כאשר ההיסטוריון סולד ממושא מחקריו

העיסוק בדמותו של בן גוריון מעלה שראש הממשלה הראשון היה בעל תודעה היסטורית וחזונית מפותחת, ועל כן הוא הבין כבר בעתם ימי המאורעות שהיסודות שיונחו בשנות הייסוד יעצבו את פניה של מדינת ישראל. כך הוא איחד את זרם העובדים בחינוך הממלכתי, הקטין את כוחם של תנועות הנוער, פירק את הפלמ"ח, הפנה עורף לאחווה הערכית עם מפ"ם וכרת ברית עם הבורגנות הדתית במדיניות הפנים ועם צרפת וארה"ב במדיניות החוץ. לצד תהליכי עיצוב אלו הוא העלה בלי חשש את מיתוס החקלאי הלוחם,פיאר את חשיבותו של הסוציאליזם ככור  מצרף לכינונה של חברה מחוזקת. לכאורה תהליכים אלו סותרים זה את זה אך ניתן לראותם גם כביטוי לפרגמטיזם פוליטי ומדיני, שלמעשה זהו הציר המכונן של תנועת העבודה מראשיתה. 

הרפתקה אינטלקטואלית המזמינה את הקורא לצלול למעמקים

למרות התמונה החלקית ופער מובנה בין יחס לתנועת העבודה לזרמים אחרים בציונות, ספרו של  צחור, מאירי עיניים. יציאתו לאור לאחר פרישתנו לגמלאות אפשרה לו לערוך את המאמרים בצורה חופשית ולהוסיף רבדים של ביקורות כלפי עמיתיו ההיסטוריונים, הממסד ומושאי כתיבתו. כתלמידו של צחור בתואר הראשון הסרת הלוט מעבודתו של ההיסטוריון דמתה לצופה הנחשף למנגנונים שאפשרו לקוסם לבצע את קסמיו המקצועיים.
 לסיכום, אסופת המאמרים דומה יותר למתאבנים המעוררים את סקרנותו של הקורא, החפץ לאחר מכן להרחיב את אופקיו ולפנות למחקרי המשך. הסקירה המעשירה בפורמט הקצר, לא איפשרה דיון מעמיק וכך נוצר מצב פרדוקסאלי שמומחים בתחום לא ימצאו בספר חידוש, והדיוטות גמורים לא יוכלו להבינו משום שהסבריו  של המחבר על תהליכי העומק קצרים ולא מאפשרים לקבל מושגי יסוד. מתוך כך עולה השאלה, למי מיועד הספר ומהן התועלות העולות מקריאתו?
אין באמתחתי תשובה לשאלה זו, אך אני יכול להגיד בצורה ברורה שהספר היה עבורי טבליה מרוכזת של עניין, הומור ושיח ביקורתי שהחזיר אותי לשעות המענגות בהם עמד צחור בקדמת הכיתה ובקולו התיאטרלי גולל את סיפור התהוותה של ההיסטוריה היהודית בעת החדשה. נותר להתנחם בכך שגם לאחר מותו לפני כשנתיים ימים, תורתו האינטלקטואלית עדיין מהדהדת וממשיכה להעמיד תלמידים וחוקרים הממשיכים לתור אחר זרמי העומק המעצבים את המרחבים הישראלים.  




תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....