דילוג לתוכן הראשי

יעל נאמן, היינו העתיד, אחוזת בית-ידיעות אחרונות, 2011


לאחר קבורתה של התנועה הקיבוצית וסמליה החלו בני הדור השני והשלישי להעלות זיכרונות. כבטקס שבעה בו באים המנחמים ומגלגלים יחדיו קרעי זיכרונות ההמעלים שוב ושוב את זיכרו של הנפטר. אולם בשונה משבעה בה משתדלים הבאים להדגיש את הטוב ולייפות את הרע, עד לכדי יצירתם של מיתוסים שכל קשר ביניהם לבין המציאות מקרי בהחלט. מנחמיה של התנועה הקיבוצית בחרו דווקא להדגיש את שלל פגמיה בלי להשאיר אבן על אבן. בזה אחר זה הובאו המיתוסים: שיתופיות, מערכת החינוך, שיוויון, רעות, סוציאליזם, אחוות עמים אל רמפת השחיטה ודמם זרם במורד התעלה.

ספרה של יעל נאמן, היינו העתיד, (אחוזת בית, 2011) שנכנס לאחרונה לרשימת רבי המכר ברשת סטימצקי מצטרף לחבורת המנחמים חסרי הרחמים. בספרה מתחקה נאמן אחר ימי ילדותה ונעוריה בקיבוץ יחיעם של תנועת, "השומר הצעיר". אל הקיבוץ שנוסד על ידי גרעיני שעלו ארצה מהונגריה, הצטרפו פליטי שואה ומיני חולמים שחברו יחדיו להפיכתו של החלום הסוציאליסטי למציאות חברתית. אולם כמו רעיונות רבים הנראים יפים ומשכנעים על הדף החזון הסוציאליסטי עליו חלמו החברים היה רחוק מרחק רב מהאידיליה המרכסיסטית שהונחה על מדפי הספרים במועדון לחבר. החברה השיווניות הכמהה להתחדשות מתמדת הסתאבה תוך דור אחד בלבד והפכה לחברה מנותקת, המשועבדת לטקסיה ולסדריה הפנימים תוך שהיא מנציחה פערים בין וותיקים לחדשים, מקושרים יותר ומקושרים פחות, שובניזם ומעל הכל בורות והתנכרות המסתתרת מאחורי כסות אידיאולוגית. כבלש המתחקה אחר תעלומה מסתורית חושפת נאמן את הצביעות המסתתרת בין כיורי הנירוסטה של המטבח, בשדות המשק ובמוסדות החינוך. בעט מושחזת מסירה נאמן את המסכות מאחורי סידורי העבודה, הרוטאציה, חיי הקומונה והיחס לאחר. כתיבתה המשתלחת איננה משאירה צדיקים בקרב בני הדור השני המתכסה בעננה כבדה של אשמה וזיוף.

בשונה מספרו המעמיק של אסף ענברי, הביתה (ידיעות אחרונות, 2009), נאמן מביאה אי אלו ציטוטים מספרו של תום שגב, 1967- הארץ שינתה את פניה (כתר, 2005) האמורים לתת לקורא את טעמה של התקופה וליצור סביב ספרה הילה תיעודית. למעשה הציטוטים מספרו של ההיסטוריון והעיתונאי תום שגב מנכיחים שעבודת התיעוד שנעשתה הינה רשלנית וכל שנותר הוא הממד האישי. אין כל פסול בספר המתעד חוויות אישיות, להפך, החוויה האישית פותחת בפני הקורא צוהר לעולם של תחושות וחוויות הנסתרות לא פעם מעיניהם של חוקרים המעמיקים במסמכים ופרוטוקולים. אולם עולם החוויות האישיות המתואר בספר בצורה כרונולוגית מזכיר במידה רבה רשימות שעורכים חולי אלצהיימר על מנת לשמור על סדר בעולמם המתפורר. זיכרון רודף זיכרון, שיר נצמד לשיר והעלטה נשארת בעינה. לכל אורכם של 213 העמודים לא הצלחתי להעלות לנגד עיני ולו דמות אחת. כלל בני הקיבוץ הפכו בדימיוני לשיבוט חסד ייחוד וחן. עולמם, מחשבותיהם, תשוקותיהם וכמיהותיהם הפכו לפלקט צבעוני של הקרן הקיימת שהושחת ללא רחם בטוש עבה. הדבר היחיד שנשאר בהיר לכל אורכו של החיבור הוא הכאב והמירמור אותו חשה נאמן, שלושים שנה לאחר שעזבה רישמית את כור מחצבתה.

אין ספק שכתיבה יכולה לסייע בתהליכים טיפולים, אולם לא כל כתיבה טיפולית צריכה להפוך ליצירה ספרותית הרואה אור בהוצאה מכובדת. אני מרשה לעצמי לנחש שההצלחה המסחרית שקצר ספרו של ענברי  המתאר את עלייתו ונפילתו של קיבוץ אפיקים עוררה את תאבונם של המו"לים מבית ידיעות אחרונות אשר חיפשו בנרות אחר סיפורים דומים. כתב ידה הגולמי של נאמן היווה עבורם פיתוי שלא ניתן לעמוד בו, וכך ירד לקומת הדפוס רומן בוסרי שעוד צריך לעבור דרך ארוכה עד להבשלתו. יחד עם זאת ניכרים בספר יכולותיה של המספרת לרקום סיפורים וליצוק בהם ביקורת חברתית חדה ומושחזת, אולם לצערי בראיה מקיפה יכולות אלו לא זכו לבוא לידי מימוש המצדיק את הדפסתו. עורכיה של סדרת מקור צריכים לעשות עם עצמם חשבון נפש ולבדוק כיצד רשימות לא מעובדות הפכו במשמרתם לספר הזוכה לכריכה ולמערכת הפצה משומנת ההופכת אותו לרב-מכר.

על מנת לא לחתום בטעם רע, אני מצרף לרשימה זו סרטון של הלקה הקיבוצית,הגבעתרון, שהפכה את הדימוי הקיבוצי לאייקון תרבותי. בשמחות.


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי