דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שקשוקה עשיתי לו- קובי אוז מתעלה מעבר למוכר


Kobi 2010.jpg

קובי אוז, משה חוואטו והעורב, קשת 1996


החברה הישראלית היא בראש ובראשונה חברת מהגרים המאופיינת במגוון רחב של שפות ותרבויות. ניקח לדוגמא את קו 18 בירושלים היוצא משכונת קריית יובל עמוס בזקנים המדברים ביניהם מרוקאית וצרפתית. בשכונת בית וגן עולים על האוטובס צעירים חרדיים המדברים עברית מדוברת המטובלת באידיש ומונחים מעולם הישיבות. רגע לפני שהנהג סוגר את הדלתות נדחק חייל מיוזע שהצליח לחמוק מיום תרבות בהר הרצל. האוטובס מחליק לו בשדרות הרצל עד למכללת דוד ילין, בתחנה מחכות סטודנטיות ערביות השבות לשכונות הערביות במזרח ירושלים. הזקנים ממשיכים לדבר בקולי קולות והמזגן מנסה לצנן את האווירה בידיעה שחבל לו על הזמן. האוטובוס מפלס את דרכו בין הפקקים והחפירות שיוצרות העבודות הבלתי נגמרות של הרכבת הקלה. בשוק מחנה יהודה מחכות לו בבושקות רוסיות כבדות גוף המושכות אחריהן עגלות שוק מתפקעות בצבעי וורוד ואדום. הדלתות נפתחות ריח הזיעה והאוויר הממוחזר של המזגן העייף, מקבל את פניהן של צעירות אמריקאיות קולניות העולות ברחבת המשביר. אתה עוצם את העיניים ושומע בו זמנית לפחות שמונה שפות שונות שמעליהן מרחפת מוזיקת פופ אמריקאית המטשטת את המגוון האדיר שנפרס אל מול עיניך. סופר המעוניין לתאר את הריקמה האנושית הזאת נצרך לרגישות תרבותית מיוחד, המזהה את הניואנסים הקטנים המקנים לכל קבוצה חברתית את ייחודה.

סיפור שמביא את הריחות הצבעים והטעמים שאינם נמצאים בארומה

ספרו של קובי אוז המוכר בעיקר כמלחין,כותב ואייקון תרבותי שיצר את להקת טיפקס, לוקח את הקוראים להמולה הזהותית המוכרת לו מנופי ילדותו בשדרות של שנות השבעים. במרכזו של הרומן, "משה חוואטו והעורב" (קשת, 1996), ניצבת משפחת חוואטו שהיגרה לישראל מתוניס בשנות החמישים. האם, וויאן. האב, ציון. שני ילדיהם, יפתח ומשה. הדוד, שארלי. בנו, ויקו ספיר .והדודים: יצחק ואליס. הדמויות המגוונות מאפשרות לאוז לפתוח עבור הקורא צוהר למגוון רחב של סיטואציות חברתיות, דילמות אנושיות וחלומות הנרקמים ונפרמים במסגרת המציאות הישראלית.
הדמויות המרכיבות את הסיפור מגלמות את המציאות הישראלית היום יומית, חייהם ה"רגילים" יוצרים סיפור אנושי המשלב הומור, אכזבות, תקוות ומרירות. הדמויות יודעות שהן אינן מתאימות להגדרה המקובלת של גיבורים ישראלים כדוגמת ירון זהבי וחבורת חסמב"ה מבית היוצר של יגאל מוסינזון. הפער בין המיתוסים של אהבה, משפחה, גבורה וישראליות לבין מציאות החיים היום יומית, הופכת את סיפורם האישי לביקורת חברתית המבליטה את המציאות האנושית.
עוצמתו של הספר טמונה ביכולתו של אוז להתחקות אחר שפתם, הלך מחשבתם ועולמם האסוציאטיבי של הגיבורים. אצטט רק מספר משפטים המדגימים את הרגישות המאפיינת את כתיבתו המצליחה לקלוט את שפתם היום יומית של הדמויות:
"שקשוקה, עשיתי לו אתמול, היה חולה הבן שלי, אוהב שקשוקה משה. רק ראה אותה, כבר הבריאות באה לו לפנים" (עמ' 15). "רק לילדים כפרה עליהם. הכול אני נותנת בשבילם, את הלב שלי הייתי מוציאה החוצה בשבילם" (עמ' 27).
ממד נוסף המקנה לסיפור אמינות מצוי במטאפורות בהם משתמשות הדמויות לתיאור מציאות חייהם. דוגמא לכך ניתן למצוא בתיאור נסיעתו של משה לירוחם:
"הדרך לירוחם נראת כמו עבודה של מלאכת יד מאיברים אינטימיים. מישהו חיבר אשכים, בתי שחי ישבנים ושדיים, תפר מהם בגד ענקי וכיסה את המדבר. באו בני אדם והוסיפו רוכסנים, כבישים אפוריים שפוצעים את המדבר ומפסיקיים את ההרים. באו חיילים ובדויים והוסיפו כפתורים בדמות מאהלים ומאחזים. באה חברת החשמל והוסיפה תכשיטים ועגילים, עמודי חשמל ממתכת, חוטי חשמל כמו פירסינג...." (עמ' 129).
את עיקר פירסומו שאב אוז מהצלחתו בעולם המוזיקה כחבר בלהקת טיפקס וכמפיקם של להקות ידועות כ"דג נחש" ו"מרסדס בנדס". יצירתו התאפיינה באמירה חברתית וברצונה החוזר ונשנה להכניס למיין-סטרים הישראלי את הציבורים האילמים שאינם זוכים בדרך כלל להשמיע את דבריהם. שיריו "התחנה המרכזית", "אנשים מגולגלים בתוך נייר עיתון" מהווים הצצה לתת התרבויות המרכיבות את החברה הישראלית. ספרו "משה חוואטו והעורב" מהווה מרכיב נוסף בניסיונותיו לדחיקת השוליים למודעות הציבורית.

תוצאת תמונה עבור פרא אציללא קול בודד באפלה

יצירתו הספרותית והמוזיקאלית איננה נעשת בחלל ריק, אלא היא מהווה חלק מתנועה תרבותית רחבה יותר הכוללת את ספריהם של  שרה שילה- "שום גמדים לא יבואו" (עם עובד, 2005) ודודי בוסי- "פרא אציל" (כתר,2003). ויצרותיהם שך המשוררים ארז ביטון ועדי קיסר, המאפשרים פיתחון פה לקולות שעד לאחרונה לא זכו להישמע במסגרתה של היצירה הישראלית.
"משה חוואטו והעורב" הוא ספר משעשע הכתוב בשפה קולחת המצליחה לחשוף בפני הקורא את קורותיה של משפחה שאיננה משתייכת לסוג המשפחות שזוכות בדרך כלל להשמיע את סיפורן . שווה קריאה.

תגובות

  1. אברהם היקר,
    לעיתים אני חושב לעצמי, יקירי, הנך מבוזבז כאן מעל גלי האתר. למה שלא אתה תדגים עבורנו את הקוסמופוליטיות והרבגוניות של המעמדות והמוצאים השונים. בארבע- חמש שורות בהן תיארת את קו 18 , החזיר אותי אל מחוז ילדותי, אל אותו קו, רק עשור ומעט לאחור, אל אותם נופים של רכבת קלה שלעולם לא יסתיימו עבודותיה, אותן נשים אמריקניות חשופות, אברכים קולניים וקשישים מלאים.
    מתגעגע. תודה על ההצה הנדירה. מחכה לקרוא עוד ועוד...
    המעריץ.

    השבמחק
  2. דבר שלא דנת בו בסיכומך לסיפור הוא העורב ,הייתי שמח לדעת מה משמעות העורב לפי דעתך בסיפור למה בכלל הוא מוזכר בסיפור,וכיצד הוא מוסיף לעלילה הרי לא כל כך הבנתי את משמעות התכשיטים ואופיו של העורב.
    אשמח אם תוכל להביע דעתך בעניין בתגובה חוזרת,
    תודה רבה וחג שמח.

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...