דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

התרנגול שראה הכל




כשהייתי ילד אחת מסדרות הטלוויזיה האהובות עלי הייתה, סדרה שעסקה בסיפורי מיתולוגיה יוונית. הסדרה שודרה בימי שישי בצהריים ולכן בימות החורף כאשר השבת נכנסה מוקדם לא יכולתי לראות את הפרקים עד תומם ועל כן  את מרבית הסדרה ראיתי לחצאין ולרבעין.  לצד המשחק המשובח והעלילה רווית הדם והיצרים זכור לי מספר הסיפור וכלבו הנאמן שכיאה לסדרה מיתולוגית היה בעל יכולת דיבור ואבחנה דקה, וכך בעוד מספר העלילה מתנדנד על כסאו ומספר בקול חרוך את סיפור העלילה הכלב בעל העיניים העמוקות היה מקשה קושיות ומספק תובנות המאירות את העלילה באור חדש ורב ממדי. השימוש בחיות המספרות צדדים חדשים בעלילה מצוי כבר באתונו של בלעם, וניתן למצוא לה עקבות רבות ביצירה האומנותית לסוגיה. בספרו של אביגדור דגן, בינת השכוי (עם עובד, 1978)  שראה  אור השנה במהדורה מחודשת בהוצאת עם עובד. תופס את מקומו של הכלב דווקא תרנגול בשם פדרו המספק תובנות למכביר לאדונו הרופא, פראן, העומד במרכזו של הסיפור.

את בדידותו של פראן מפיג פדרו באמצעות קריאות קו-קו-ריקו המרעידות את אמות הבית ותובנות פסיכולוגיות הנותנות לרופא מבט אופטימי המרווה את תמונות הכפר החד-גווני. בעודם מהלכים יחדיו בין בתי החולים הפזורים ברחבי הכפר יכולים השניים להינות משגרת היום יום,  מחמימותה של השמש, מלבלוב העצים ופריחת הנרקיסים. נקודת המבט האופטימית המלווה את פדרו ,התרגול, מצליחה לפתוח בני הרופא המלנכולי נקודות מבט חדשות המקנות משמעות אקזיסטנציאלית לסובב. כך הבחירות הקטנות של החיים מקבלות משמעות העומדת בזכות עצמה שאינה זקוקה לפילוסופיה והגות מעמיקה על מנת שיקנו לה משמעות חיצונית. המפגש בין ההנאות היום יום לבין חוויה אנושית פשוטה של שיחה ורעות בין ידידים, הופכים את חיי הרופא ותרנגולו לשיר הלל לקיום האנושי.

כתיבתו הכמעט שירית של דגן הופכת את הקריאה לחוויה אסתטית השעונה בעיקר על ההנאה משימושי השפה, מהנופים המתוארים ומהרוח האופטימית העוברת בינות לרגע השגרה כבריזה רעננה. יחד עם זאת קוראים המחפשים עלילה סוחפת ופתלתלה יכולים להתאכזב מהספר הנעדר כל התפתחות עלילתית משמעותית, וגם כאשר ישנו מפנה הוא נזנח עד מהרה לטובת המשך התיאורים האסתטיים של הסובב. מתוך כך חומרים עלילתיים היכולים להוות בסיס לסיפורים מרתקים ושובי לב, כדוגמת: התמודדות עם מות אשתו של פראן, ההתאהבות בבת הכפר הצעירה ועוד נזנחים במהירות לטובת תיאור אפיקי הנחל ופריחת הדובדבן.

הופעתי מאוד לגלות שהספר לא נכתב במקורו בעברית אלא בצ'כית והתרגום העברי מתוקן מהמהדורה האנגלית. כלומר תרגום של תרגום, על כן זהו המקום להעלות על נס את עבודתו המשובחת של המתרגם, צבי ארד, שהצליח להתקין מהדורה עברית כה בהירה וזכה המהווה שיר הלל לשפה העברית.

לסיכום,  קוראים המחפשים חוויה אקזיסטנציאלית המושתת על הנאה אסתטית גרידא ימצאו בפסרו של דגן את מבוקשם, ואלו החפצים דווקא בעלילה יצטרכו לנדוד להם לכפר אחר בו מלבד פכפוך הנחל וליטוף הרוח בצמרות העצים מתקיימות עלילות הראויות להיכתב.



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...