דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

עלילה מעוררת חמלה

כחובב ספרות שוב ושוב אני מוטרד מהשאלה, האם לספרות ישנה תכלית חברתית או שמא היא מהוה אומנות המספק הנאה אסתטית ותו-לו? הודות לקורס בנושא, הפילוסופיה של האסתטיקה, בהוראתו של ד"ר עדיו גייגר נחשפתי למגוון רחב הוגים שהוטרדו משאלה זו וניסו לתת לה מענה מתוך ההקשרים התרבותיים והפוליטיים במסגרתם הם פעלו. החל מהמדינה של אפלטון בה האומנות שימשה ככלי ליצירתו של סדר חברתי. דרך הוגי האידיאליזם הגרמני  שזיהו  בהן את התגלמות ההרמוניה בין התיאוריה לבין המעשה. וחותם  בספרו רחב היריעה של  הפילוסוף הצרפתי, ז'אן פול סארטר, הספרות מהי? שזיהה בספרות זרז לפעולות  פוליטיות הבאות לשחרר את האדם מהדיכוי הטוטליטארי. כלומר לא כביטוי לאידיאל שהוגשם  אלא כקטליזטור ליצירתו.  על אף שהתרחקתי ממסדרונות החוג לפילוסופיה עדיין מעת לעת אני נהנה להיחשף להוגים המעשירים את עולמי. לאחרונה אני עסוק  בהגותו של הפילוסוף והתיאולוג היהודי,  עקיבא ארנסט סימון, שהתמודד  בין היתר עם שאלה זו אך  מזווית חינוכית הומניסטית:
"המשוררים הגדולים נושאים את לפיד האור והחופש, אך לא כאידיאולוגים של הערכים הללו. הם מקדמים את האדם בהרחבת אופיו הנפשי, בהביעם את הבלתי מובע עד כה, בחנכם את הבריות לחמלה חובקת כל, הצומחת מדמיון יוצר. ערלות לב היא הסיבה העיקרית למרבית הרע המתרחש בעולם.....ברם אם נרקיע על כנפי הדמיון של גדולי היוצרים, שותפים אנו בהווייתנו המוגבלת בהוויית הזולת, ונעשיר את חיינו בפרשות החיים, שלא זכינו לחיותן. כך ילמדו אותנו להיות סבלנים מתוך ידיעה והבנה, מתוך השתתפות והזדהות. האמת האלוהית מדברת בלשונות הרבה ואף בלשון אותם המשוררים, הכופרים באמת זו"  (עקיבא ארנסט סימון, פרקי חיי, הוצאת פועלים, 1986, עמ' 35).
בו בעת שקראתי את דבריו של סימון קיבלתי את ספרו של הפסיכואנליטקאי, תומס ה' אוגדן, "הפרטים שהושמטו" (עם עובד, 2017). הספר מגולל את סיפורה של משפחה כפרית החיה בקנזס בשלהי שנות השבעים של המאה ה-20. לכאורה חוואים המתמודדים עם שינויי מזג האוויר והמשבר הכלכלי. אך עד מהרה מגלה הקורא שמרחבי החיטה הזהובה אינם שלווים כלל וכלל. השלווה מופרת בתחילה על ידי עימות חינוכי בין אם המשפחה המנסה לגמול את בנה בן ה-11 ממצית בהונו. עד מהרה העימות סביב ההתנהגות הילדותית חושפת עוד ועוד רבדים המובילים לשורה של תקריות טרגיות. מעבר לעלילה בהווה הסופר לוקח את הקוראים למסע בזמן בו נחשפים שכבות גיאולוגיות של התנהגויות משפחתיות המצביעות על כך שהתקריות סביב מציצת האצבע הן למעשה רק קצה הקרחון המסתיר מתחת לחזותו השלווה משקעים משפחתיים הרסניים.
 זהו רומן מרתק שהזכיר לי את ספרו  של ג'ון וילימאס, סטונר. (ידיעות אחרונות, 2011)  המראה בכתיבה ריאליסטית את כמיהתו של  היחיד לצאת מהתלם המשפחתי ואת הכוחות המופעלים עליו בן במודע ובין בתת-מודע על מנת לשמור עליו  במסגרת הנתיב המקובל.
הספר נכתב ביד אומן שלקח אותי לטיול מהיר (גמעתי את הספר ב-24 שעות) במרחבי נפשותיהם המיוסרות של גיבוריו. איש איש ושדיו המזינים פחדים ומאוים, המובילים לביצועם של מעשים שחלקם מודעים וחלקם לא. הרגישות הרבה בה מתוארות הדמויות מובילה לכך שהתקשיתי לשפוט אותן על אף מעשיהם. בהיעדרותה של שיפוטיות שטחית הצלחתי להעמיק אל מעבר לאמירות נבובות ולעבור לממד עמוק יותר המצליח לראות תמונה מורכבת יותר של רגשות הכוללות בין היתר: פליאה, חמלה ואף אהבה. לאור זאת נראה שדבריו של סימון יכולים להיות מוטבעים על הכריכה משום שהספר מגשים אותם הלכה למעשה.
לסיום, היכולת של אוגדן לעבור מהממד הפשטני של טרגדיה משפחתית המתרחשת בחווה מנומנמת בקנזס  אל עבר רבדי עומק  של הנפש האנושית וכל זאת בכ-200 עמודים בלבד,  מהווה עדות חותכת לאיכותו הספרותית של הרומן ולהצבתו  כאחד מהרומנים הטובים והעמוקים שקראתי בשנים האחרונות.

תומס ה' אוגדן, הפרטים שהושמטו, עם עובד, 2017, 216 עמודים

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...