דילוג לתוכן הראשי

זבובי סתיו- אירן נמירובסקי



החודש נציין  מאה שנה למהפכה הבולשוויקית ששלחה לתהומות הנשייה את בית רומנוב ששלט ברוסיה  ביד רמה מהמאה ה-18. בתוך חודשים ספורים בני האצולה הרוסית שליהגה בצרפתית  וראתה בבוז את המוני העם הוחלפו בסטודנטים, בחיילים ובעובדי חרושת שגדלו בערים ורצו לחולל שינוי בסדר החברתי הקיים. את אכזריותו של הצאר ומשטרתו החשאית החליפו בתי הדין העממיים שהנהיגו את דיקטטורת הפועלים שכפתה ביד ברזל על מיליוני רוסים את המעבר הכפוי מחברה דתית ואגררית לאומה סובייטית מתועשת ואתאיסטית. כדרכן של מהפכות הזרעים נשתלו במשך עשרות בשנים אך המאורעות המהירים שהובילו לנפילת השלטון התרחשו ביעף. כך בהבזק  אצולה שביססה את כוחה במשך מאות בשנים נמחקה ונפוצה לכל עבר משאירה מאחוריה טירות חרבות וארמונות קיץ שוממים. עתה כשפסע מפריד ביננו לבין הימים הנוראים מילותיו של משורר תהילים, " אָדָם לַהֶבֶל דָּמָה יָמָיו כְּצֵל עוֹבֵר" מקבלים משמעות חדשה. הקלות שבו הסדר המדומיין מאבד מכוחו ולפתע נבקע וקורס מעבירה חלחלה ומצביע  באופן מובהק על השבריריות של החיים ועל היכולות המועטות של בני הסדר הישן  לחזות את נפילתם הקרובה (החל מפיחות אימתני ועד לעלייתן של רודניות ההופכות את המוכר לנו לגיא חורבות). 
אל תהומות האימה הללו צוללת מבלי מורא הסופרת, אירן נמיבורסקי, אשר חייה הפרטיים מבטאים את כוחו של הגורל הפולש במלוא עוצמתו לחיי היחיד והחברה.  בראשית המאה ברחה יחד עם משפחתה מרוסיה המנוונת לצרפת המשגשגת שנחשבה לערש התרבות אך לא חלפו שלושה עשורים והאימפריה התגלתה כקליפה ריקה עם כיבושה המהיר על ידי הצבא הגרמני שמגפיו הממוסמרים הרעידו את שדרות השאנז-אליזה,  ולאחר שנה עם שילוחם של יהודייה  ובהם אירן ומשפחתה למחנות המוות במזרח, שם נרצחה באכזריות. 
ספרה, זבובי סתיו (כתר, 2012), ראה עוד בחייה והוא כולל שתי נובלות המתארות את רוסיה בשלהי תקופת שלטונו של בית רומנוב. הסיפור הראשון, זבובי סתיו, מגולל את סיפורה של משפחת אצולה מקומית שבעקבות הכוחות האדומים שפעלו באוקטובר 1917 כנגד האליטות הישנות נאלצת לברוח במהירות מאחוזתה. בתחילה  בורחים בני הבית  המבוהלים לאודסה ולאחר מכן לצרפת שם הם מתגוררים בעוני ועליבות תוך שהם משאירים מאחוריהם נכסים, זכרונות ובני משפחה ירויים. לאחר שהבינה שאת גלגלי הזמן לא ניתן לעצור וימי תפארתה של המשפחה לא ישובו האומנת הזקנה שהושארה על מנת לשמור על הנכסים, עורכת מסע בן שלושה חודשים בסיומו היא חוברת לאדוניה המובסים הנאלצים להתרגל  למציאות החברתית המשתנה. את אולמות הנשפים הנוצצים בהם הורגלו מחליפה דירה חנוקה ברובע המהגרים של פריז, והמהוגנות האצילית מפנה את מקומה להישרדות ברמה הפשוטה ביותר. על אף עיניה הבלות מצליחה האומנת הזקנה לחדור במבטה את המסווה שמאחוריו מנסים הגיבורים לנהל את חייהם. ככל שמבטה חודר יותר כך היא צוללת בזכרונות העבר שבהדרגה מחליפים את ההווה בו אין לה עוד כל חפץ. 
הסיפור השני, פרשת קורילוב, מתארת את סיפורו של מהפכן צעיר הנשלח בימי הסער של 1905 לחסל את שר החינוך של הצאר וזאת באמצעות כסות של רופא המתלווה אליו כרופא אישי. בהדרגה זוכה ה"רופא" לאמונו של השר החושף בפניו טפח אחר טפח באישיותו הרחוקה מאוד מתדמיתו הקשוחה והקרירה. מערכת היחסים בין השניים הנפרסת על פני עשרות עמודים חותכת בדייקנות את המסווה המעמדי ומציגה את לבטיו האנושיים של השר  החי במתח מתמיד בין כמיהותיו האישיות לבין המחויבויות החברתיות הנאותות אליהן הוא משועבד (נאמנות לקיסר, לסדר הנוצרי, לקיסרות הרוסית). בהדרגה מטשטש הפער בין האציל המנותק לבין המהפכן האידיאליסטי ומתגלה שכל אחד בדרכו משועבד לאידיאולוגיות המובילות אותו למסלול של הרג ושיעבוד אישי וחברתי.
שבריריותם של החיים ארוגה כחוט השני ביצירותיה המוקדמות  של נמירובסקי (דוד גלבר,הנשף).  הודות לכישרונה הצליחה המחברת לזהות את תקופתה כעידן של תמורות המשנות את החברה לבלי הכר. יחד עם זאת היא אינה שוגה באשליות של שינוי וקידמה אלא היא מודעת לכך שהסדר הדכאני אינו תם אלא רק משנה את צורותיו. באופן טראגי הכרה מורכבת זאת לא נשארה רק כתובנה פילוסופית המאופסנת בינות לדפי ספריה, אלא היא התגשמה הלכה למעשה בסיפור חייה המבטא את בריחתה של נימרובסקי  מאימת הנחשלות הרוסית לאומות התרבות במערב אירופה, שדווקא משם יצא גל עכור של הרג ורצח ששטף את את אירופה תוך שהוא משאיר אחריו שובל של הרס והרג שגם נמירובסקי ומשפחתה היו בין קורבנותיו. 
בפרוס השנה החדשה  עת השלטון באירן מחזק את כוחו, התוקפנות הרוסית במזרח מתעצמת והמשוגע התורן בקוראיה מאיים על כל באי עולם, תובנותיה של נמירובסקי  העולות מ"זבובי סתיו" מהדהדות ביתר תוקף, הן מחזקות את ההכרה בארעיותו של הסדר הקיים ואת המאבק המתמיד שיש לקיים כיחידם וכחברה בשמירתו של צלם האדם הנוטה לחמוק בשמן של אידיאולוגיות ואמונות המביאות עימם רוחות של קידמה וחסד המשאירות אחריהן אד של מילים גבוהות אך בעיקר חורבן ואימה.
אירן נמירובסקי, זבובי סתיו, כתר, 2012, תרגמה מצרפתית: חגית בת עדה, 218 עמ'



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי