דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

מעבר לאופוריה מסתתרת אמת מרה


דניאל שנער, שמים אדומים, ידיעות אחרונות, 2018, 325 עמ'.


קץ ההיסטוריה נבואה שלא התגשמה

שנות התשעים של המאה הקודמת נשאו עימן תחושות של התחדשות ורעננות. מסך הברזל הורם, חומת ברלין נפלה מבלי שנורתה אפילו יריה אחת, הענק האדום קרס בקול ענות חלושה. הכפר הגלובלי קיבל משמעות חדשה עד לכדי כך  שהיסטוריון פרנסיס פוקיומה טבע את המושג שהפך לקאלט, קץ ההיסטוריה, עולם חדש עמד בפתח.
משבי ההתרגשות לא נשארו רק באירופה, אלא כציפורים נודדות הן הגיעו למרחב המזרח התיכוני שהחל לצעוד לכיוונים של  מזרח תיכון חדש, המבוסס על שותפות אינטרסים כלכלים, המחליפים בהדרגה את הלאומנות והקנאות. במסגרת תחושת האופוריה שתוו מדינאים כמו שמעון פרס ויוסי ביילין בעידודם של מדינאים כביל קלינטון וטוני בלייר,  הוקמו שורה של מיזמים חינוכיים וכלכלים שהיו אמורים לתווך לדור הצעיר את המציאות הנרקמת לנגד עיניהם המשתאות. 

אחד המיזמים שעלו לגדולה ולחיבוקו של הממסד הישראלי , זרעים של שלום, שמומן ביד נדיבה על ידי פילנתרופים וממשלת ארה"ב. נערים ונערות מהגדה המערבית, ישראל וירדן נשלחו לאגמי מרילנד על מנת להכיר, להתוודע ובעיקר לרקום קשרים שבתקווה יכוננו את השינוי המיוחל. היום שלושה עשורים מאוחר יותר, אנו יודעים שבעוד המלל המתקתק נשפך במסיבות קוקטלים בצפון אירופה, המציאות הישראלית-פלסטינית נכנסה לסחרור של דם ותימרות עשן שהלכו והתאבכו בראשית שנות האלפים.

כשהתקווה מוחלפת בזעם בלתי נשלט

הסופר, דניאל שנער, בספרו החדש, "שמים אדומים" (ידיעות אחרונות, 2018), צולל בתעוזה רבה לאותן שנים גורליות תוך שהוא בוחן את קורותיהם של שני נערים ונערה הנעים בין אהבה לשנאה בשנות הקטל. כך סבך המאורעות מטלטל את ימי נעוריהם של  ג'ני האמריקאית, סער הישראלי ועלי אל מצרי הפלסטיני, ההופכים מנערים ונערות רודפי תענוגות ללוחמים כל אחד במחנהו. הרצונות המנוגדים יוצרים התנגשות מורטת עצבים שמשאירה מאחוריה שובל ארוך של גופות מדממות. ספרו של  שנער איננו נתקע  בסבך של עלילות דרמטיות  אלא הוא נשאר נאמן לסוגה בה נכתב, ספרות מתח קצבית. כך הקורא מועבר במהירות בין  מגוון זירות התגוששות מסמטאות מחנה הפליטים בבלטה ועד למדבריות מרוטניה ואולמי כינוסים בברלין. בכל אחת מהזירות המשתנות נשמר הריתמוס העלילתי שהופך את, שמים אדומים, למותחן שקשה להניח.
בנוסף הכרתו של המחבר הן עם הווי החיים הפלסטיני, הישראלי והאמריקאי והן עם  נפתולי עבודת המודיעין מאפשרים לו לרקום עלילה שלרוב שומרת על רמת אמינות גבוה, המהווה קו פרשת מים בין ספרות מתח איכותית ל"ספרות טיסה" שהנוסעים לא  טורחים להוריד עם הכבודה עת נוגעים הגלגלים בקרקע.

פייק ניוז בעולם הספרותי

למרות התלהבותי הרבה מעלילת הספר השוזרת בין מראות, התרחשויות ועלילה קצבית הילת החשאיות שדבקה בספר בהחלט יצאה מפרופורציה. כלל השיטות ואופני העבודה המתוארות בספר  תוארו זה  מכבר בספרי עיון פרי עיטם של מיכאל בר זוהר ורונן ברגמן, ולעצלנים שבנינו חיפוש מהיר בגוגל יניב את אותן תוצאות חשאיות. אם כן ככל הנראה ההדלפות לתקשורת והחותמות המעטרות את הכריכה מהוות יותר ביטוי לתרגיל יחצ"ני ופחות שיקוף של מידע בטחוני שיצא מהמחשכים לידיעת הציבור.
לסיכום, אין ספק שהמציאות הישראלית ומאבק המוחות בין ארגוני הטרור לבין ארגוני הביון מצליח להפיק לא מעט מותחנים וסדרות (פאודה כבר בעונה שניה)  שזוכות לאהדת הקוראים. ספרו של שנער מצליח לחבור לסוגה יצירתית  זו ולתפוס בה מקום של כבוד וזאת על אף היותו רומן ביכורים. השילוב בין רומן למותחן מאפשר לספר לצאת מהתבנית הקלאסית של ספרות טיסה והופך אותו למותחן מהנה ומרתק שכיף להסתגר עמו בבית החמים בעוד הרוח והגשם מכים בחלון בפראות, והלוחמים הגלויים והסמויים נמצאים בעמדותיהם על מנת להכות באלו הרוצים לרוצחנו נפש.  


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....