דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

מילואים




קרוב לחודשיים לא כתבתי, וזאת על אך שהמשכתי לקרוא במרץ: סיפורים קצרים, רומנים וספרי מתח שהלכו ונערמו בכל פינה בביתנו. אין ספק שהשילוב הקטלני בין עומסי עבודה, חום בלתי נסבל ושירות מילואים בן חודש סייעו בהרחקתה של המקלדת מאצבעות ידי. כסיפתח לפוסטים שעוד יבואו החלטתי להקדיש את הרשימה הבאה לחודש שבו נעקרתי ממשפחתי והוטלתי בחזרה אל מנהרת הזמן שהחזירה אותי כמעט עשור לאחור. מדהים, איך בשעות בודדות ניתן לחולל באדם מפנה כה משמעותי, ללא יועצי תדמית, פסיכולוגים וסטייליסטים. פשוט להלביש אותו במדי זית, להכניס אותו לפריקסט / אוהל עם עשרה גברים מיוזעים להציב כמה עיתוני ספורט והוקוס פוקוס נוצר אדם חדש. מנהלים מכופתרים, שופעי אנרגיה ויצירתיות הופכים באחת לקבוצה ממורמרת ועייפה התרה נואשות אחר מזגן, פחית קולה וארטיק מגנום. נערי מסיבות תל אביבים אוספים במהירות את שערם הזהוב מורידים עגילים שובביים והופכים ביעף למכונות מלחמה משומנות, המסתערות על כיפות דקות אחדות לאחר שהשמש מחליטה לצאת מנדנה.


חווית המילואים הינה חוויה של רגרסיה מהירה ובלתי נשלטת, מדרון חלקלק בו המוח הופך לעיסה דביקה הנצרבת בשמש הקופחת.

 משפטים הופכים למילים ומילים להברות שעל פי רוב נשמעות כמו נהמות של דב גריזלי באמצע תנומת החורף שלו. ברקע שולט ריח של קפה שחור, גריז של נשקים ונפיחות של חיילים שהשילוב בין קציצות כלב לוופלים של עלית לא עשה להם טוב. בכל הסיטואציה  המיוזעת הזאת, קצת קשה לקרוא ספרים אולם יחד עם זאת ואף על פי כן המילה הכתובה מקבלת משנה משמעות. כאילו היא עומדת ומתריסה אל מול הניוון הנפשי והאינטלקטואלי שמציעה החוויה הצה"לית.
אז מה קוראים במילואים? מלבד עיתוני ספורט וגיליונות ישנים של בלייזר (בשני הז'אנרים יש למען האמת יותר תמונות ממלל, מעניין לא?). השאלה היא את מי שואלים, בגדול ניתן לענות על השאלה באמצעות חלוקה לטיפוסים שונים שמאכלסים את יחידות המילואים הקרביות.
המתיימר- על פי רוב סטודנט למדעי הרוח בעבר או בהווה. באמתחתו ניתן למצוא ספרי פילוסופיה (על החירות של מיל) ומדע פופולארי הדנים בתיאוריית הקוונטים, או ספרי הגות הדנים בשאלות של מוסר ומדינה. בדרך כלל הספרים יונחו על המיטה בארשת של כבוד וחשיבות והסימנייה תישאר בין הכריכה לעמוד התודות שבפתיחת הספר. חדי העין והמתמידים בשירות המילואים ישימו לב שהמתיימר מביא עימו את אותם ספרים שנה אחר שנה. במעין ריטואל אישי בו הוא מנסה להראות לעצמו ולחבריו: "אני אינטלקטואל סמוי, איש  חושב, אדם המוטרד משאלות הגותיות. רק לצערי, השינה חוטפת אותי ברגע שבו אני שוקע בהרהורים נוגים".
המתחזק- בוגר מכינה קדם צבאית- בעדיפות לעלי ובנותיה, ישיבת הסדר או שיעורי תורה במכון מאיר. יגיע לשירות המילואים עם תיק גדוש בספרי קודש ואמונה: מהדורות כיס של "חוק לישראל", משניות מבוארות, עלוני פרשת שבוע, גמרא במהדורת שטיינזלץ והלהיטים האחרונים של מהדורות ספרי המיתוס והגבורה בהוצאת "ידיעות אחרונות", בהם ניתן למצוא את סיפוריהם של הנופלים שכיפה מעטרת את ראשם ובהם: אלירז פרץ, קליין ודרור וינברג. המתחזקת רואה בספרייתו הניידת אפשרות להראות לחבריו את האור הגנוז ועל כן בכל הזמנות הוא יקרא בקול פיסקה או משפט שאמורים לעורר בשומעים עניין, התפעלות ומעל הכול תחושה של כבוד מאופק המדגיש את הפער שבין ההמון לבין התלמיד החכם, שרגליו נטועות באוהל אך ראשו נוגע בגנזי מרומים.
המורעל- כבר אמרו רבותינו, שאין דבר מנחם מצרתו של הזולת, ומה יותר משיב נפש מאשר סבלותיהם של חיילים בצבאות זרים. כאשר אתה קורא בספרה של קתרין מריידל, "המלחמה של איוון" (ספריה לעם, 2009) על עלילותיהם של חיילים רוסים שהתבוססו בשלג במינוס 40 מעלות במצור על סטלינגרד או בספרו של אנטוני ביוור, "הפלישה לנורמנדי" (יבנה, 2011)  על חיילים אמריקאים שנזרקו מנחתות על חופיה המסולעים של נורמדי. לפתע פתאום הקור בחרמון נראה כמו משב רוח מרענן, ותרגיל הפלוגה שבסיומו נפתחו אלונקות, נראה כטיול ליל קיץ מרגיע ומפנק. בכל פעם שתתלונן, תתייפח או סתם תרטון, המורעל יגיח עם סיפור רווי דם יזע ודמעות שישמוט את הקרקע מתחת למרמור העוטף אותך תוך שהוא משאיר אותך עם תחושה לא ברורה המערבת תוכחה ואשמה.

למען האמת, לאורך שנות שירותי בסדיר ובמילואים גילמתי את שלושת הטיפוסים המתוארים, בעוד שכיום אני שקוע עד צוואר בגילום דמותו של....איש המותחנים. אין ספק שעל פי רוב זמן לא חסר במילואים, אבל משהו באווירה הנמרחת ובתחושה שההנפצות מרחפות באוויר ושאתה חי על זמן שאול בין גיחה לגיחה. מוביל לכך שהזמן עובר לו  בשתייה מופרזת של קפה, בבהייה בטלוויזיה או בשיחות עם הבית. בין לבין ברגעי התעלות היד נשלחת אל עבר ספר מיותם, שגם בו ניתן לקרוא רק בפרקי זמן קצרים וממוקדים. לרגעים אלו ממש נכתבו מותחנים, הידועים גם כספרי טיסה.זוהי ספרות המאפשרת לך להפליג למחוזות רחוקים וזאת מבלי להתייגע במטאפורות ובכתיבה בעלת רבדים רבים מדי. הודות לסופרים כמו מייקל קונלי (אור סמוי, מודן 2003) , לינווד ברקלי (קרוב מדי הביתה, מודן 2008) תוך דקות ספורות נסחפתי  לעלילה רווית יצרים ודם המוציאה אותך ביעף מהכאן והעכשיו ושולחת אותך להתלוות לבלשים חדורי מוטיווציה המכתתים את רגליהם במחוזות רחוקים וממוזגים יותר. לפני שנים כאשר השתייכתי למורעל, למתחזק ולמתיימר הייתי בז לאלו שמצאו מזור במותחנים. בחצי חיוך המשלב יוהרה וזלזול הייתי מביט בהם כאשר הספר היה נשמט מיידי והריר היה מרטיב את שק השינה הצה"לי עליו הייתי שרוי באפס כוחות. כיום אני מבין שכמו שאמר החכם מכל אדם, "עת לעל חפץ", ולכן רגע לפני ששורכים את תיק המילואים, בין הוופלים למדים תעשו לעצמכם טובה ותדחסו בפנים איזה מותחן טוב, שיעביר לכם את הזמן וייתן לכם תקווה שישנם חיים אחרים בקצה המנהרה.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....