דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

ישנני, אילנה סטרלין, מודן 2012


ישנן חוויות כמו אובדן של אדם קרוב או להבדיל הורות שלא ניתנות לחיזוי עד שאתה חווה אותן במלוא עוצמתן.         אמצעי התיווך התרבותיים כמו ספרות, מוזיקה וקולנוע נותונת רק מעין קריאת כיוון, מושג קלוש לגבי התחושות והרגשות אך הן אינן מצליחות להציב אותך בתוך הסיטואציה. מתוך כך במשך שנים החוותי את דעתי על הורות, אבהות וגידול ילדים  מתוך פרספקטיבה חסרה הנשעת על התרשמויות כלליות וידע תיאורטי, בעוד שלמעשה חסרה לי החוויה  האישית הכל כך הכרחית לעצם הדיון בנושא. כיום שאני צועד יחד עם זוגתי צעדים ראשונים בחווית ההורות, אני יכול לומר בוודאות שעולם התחושות והחוויות שנפתח בפני משפיע גם על האופן בו אני קורא ומתייחס לספרות העוסקת באחד מנושאי הליבה של  התרבות האנושית, יחסים משפחתיים.
לפני שלושה חודשים קיבלתי ליום הולדתי ה-31  מתנה מאחי את ספרה של אילנה סטרלין, ישנני (מודן, 2012). במרכזו של הספר ניצבת נילי, בת קיבוץ מעמק בית שאן שבעלה  חוזר בתשובה ועוזב את הבית. הטלטלה שחווה התא המשפחתי עם עזיבתו של בן הזוג, מובילה את הגיבורה למסע גילוי בו היא מתעמתת עם הסודות הטמונים בשנות ילדותה בקיבוץ.     קשר השתיקה שנשמר במשך שנים ארוכות מוסר בהדרגה ונילי ואחותה שלומית נחשפים לסיפור משפחתי מצמרר,      רצוף בניסיונות השתקה המצויים בחברות סגורות המנסות לשמר את הכביסה המלוכלכת בחדריהם הפנימיים של החברים.
על אף המעברים בין רגעי ההווה וזכרונות העבר המבליחים תוך כדי העלילה סטרלין מצליחה לשמור על מקצב דרמטי הסוחף את הקורא למערבולת של רגשות, ההופכת את הספר ליצירה משובחת המשלבת בין סיפור מרגש, הבחנות חדות כתער וצוהר לחברה הקיבוצית בימים שלפני ההפרטה תוך שהיא מצליחה להתחקות אחר הלכי הרוח, השפה ותיאורי הנוף של הקיבוץ. בכך מתייצבת סטרלין עם שורה של סופרות מצויינות כמירי רוזובסקי, יעל הדיה ומירה מגן המצליחות בשנים האחרונות להגדיל את טווחי התיאור של המשפחה הישראלית ובצידה של החוויה האסתטית להקנות לקורא גם תובנות ונקודות התבוננות חדשות על עולמו הפנימי. הפספוס היחיד בספר מצוי בעמעום הקונפליקט המתקיים לנוכח עזיבתו של הבעל המגלה את אלוהים ונוטש את אשתו וביתו, נראה שעיבויו של הקונפליקט ותיאורו היה מיטיב עם הספר ומקנה לדמות הראשית, נילי, ממד נוסף. 
לאורך הקריאה נזכרתי פעם אחר פעם בסדרה המצויינת, לתפוס את השמיים, ששודרה בערוץ 2 בראשית העשור הקודם.   הסדרה עסקה בתהליך החזרה בתשובה של אב משפחה תל-אביבי, ובהשפעותיו של התהליך על משפחתו הקרובה וחבריו.  הודות למשחקם המשובח של  יורם חטב ואורלי זילברשץ-בנאי  שוב ושוב עלו בי הדמויות לאורך קריאת הספר, וזאת על אף שעבר למעלה מעשור מאז שצפיתי בסדרה. 

אני מאמין שאם הייתי קורא את "ישנני" לפני כעשור הייתי מפסיק באמצע הקריאה, ומשאיר את הספר מיותם על מדף הקריאה, תוך שאני מסווג אותו כיצירה מייגעת טבולה ברגשנות. אולם כיום שאני חווה את חוויות ההורות בעצמי ומוטרד משאלות של קשר והיקשרות בין הורים לילדים  אני חש שהדמויות המתוארות נוגעות לי בנימי הנפש ומצליחות לחדור מבעד לתלאות היום יום. זו אינה משימה קלה לעסוק בנושאים כה רגישים בלי ליפול לסנטימנטאליות קיטשית וסטרלין עומדת במשימה זו בגבורה רבה. סצנת הסיום של הספר הכתובה ביד אומן מהווה אקורד סיום מרשים לספר הכתוב בצורה מדוייקת ומלאת רגש. זו הפעם הראשונה שאני מתוודע ליצירתה  של סטרלין וכבר השבוע אני מתעתד לפנות לספריה העירונית ולהצטייד ביצירותיה המוקדמות יותר.
אילנה סטרלין, ישנני, מודן, 2012,  252 עמ'



תגובות

  1. מוגזם ביותר, לטעמי. אכן, יש פוטנציאל, אבל יש גם פירוט יתר, מטפורות ודימויים מופרכים, אנכרוניזם ( אי-דיוקים לגבי התרבות החומרית של הקיבוץ בתקופות השונות - כמו, מה יש בחדר ומה אין בו, מה אפשר לאכול בו, ועוד...)
    אני קוראת בעל-כורחי, כדי להגיע לסוף - מה שלא הכרחי כמובן, אבל נראה לי רק הוגן כדי לקבוע דיעה סופית, ולא נהנית. זו לא ספרות חשובה.

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...