דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

למה לי פוליטיקה עכשיו? שני פודקאסטים שיחזירו לכם הזיק הפוליטי לעיניים



בני דורי זוכרים את מילותיו של יובל בנאי סולן להקת משינה, "למה לי פוליטיקה עכשיו?" הלהקה שהייתה אהודה בראשית שנות התשעים שרה על אהבה, חופש, חברויות וגלים נשברים. אפשר לומר שמשינה הייתה הסנונית שבישרה את לידתה של גלגלצ, בעלת הפסקול המלטף, את הכמיהה לנורמליות מכרבלת. לעומתה העיסוק בפוליטיקה מאופיין באי נוחות עוקרת שלווה, שמעצם הגדרתה מצריכה הכרעה, ויכוח והתנגדות. אחרי יום עבודה גדוש, טיפול בילדים צורחים הכמהים לתשומת לב, רק למעטים יש כוחות נפש לעיסוק בסוגיות פוליטיות. רובנו ככולנו מעדיפים להשאיר את הזירה הפוליטית ל"פוליטיקאים מקצועיים" ולברוח לשגרת היום יום, למלחמת הקיום, לסטרימינג ולחיוך המנחם של גיא פינס.  חברות החדשות שחפצות יותר מכל שנשאר דבוקים למסכים מודעות לכך ועל כן במקום לעסוק במהויות מושכות את השיח לפיקנטריה, לתככים ומזימות נוסח טלנובלה טורקית ולגימיקים שמעלים חיוך ויותר מתכתבים עם עולמות הבידור מאשר עם החלטות הקובעות את גורלנו. מציאות זו בה "פוליטיקאים מקצועיים" עושים במוסדות כבשלהם והציבור מתערסל ומשתבלל בטרדותיו יוצרים נתק מסוכן שהולך ומעמיק ולמעשה מאיים על עצם קיומה של השיטה.


מיכה גודמן מחפש אחר מרחבי ההסכמה שישיבו לציבור את האמון

לנוכח התהליכים המדאיגים של ההתרחקות מהפוליטי, ניצב איש ההגות מיכה גודמן, שאינו פוחד מאתגרים אינטלקטואליים שעוסקים באקטואליה. בשני ספריו האחרונים "מלכוד 67-הרעיונות מאחורי המחלוקת שקורעת את ישראל" (דביר, 2017)  ו"חזרה בלי תשובה" (זמורה ביתן, 2019)  הוא מחזיר את קוראיו לעסוק בסוגיות הפוליטיות הבוערות מתוך הבנה שצריך לשנות את השיח הפוליטי. באמצעות המשגה רלוונטית שמתעלה מעל הסיסמאות ומגביה עוף מעבר למסך העשן שמפזרים הפוליטיקאים. בשני ספריו הוא יוצר שפה ומרחב תודעתי שממשיגים את המציאות ויוצרות גשר המציאות הניגלת לעין לבין הרעיונות הגדולים. יכולת הניתוח וההמשגה מציבות את השיח בפריימינג חדש שמאפשר לשוב ולשוחח, לעסוק במהויות אך לא לשקוע בשיח אידיאולוגי מקטב. שני ספריו מצטיינים בבהירות קולחת ,שעל אף עומקם גם  אלו שאינם חובבי ספרות הגותית יוכלו למצוא בהם עניין.

לפידקאסט- משיבים את הפוליטיקה לשיח שמתעלה מעל מחנאות וקיטוב

כחודש לפני הבחירות עלה לאוויר פודקאסט  חדש מבית יאיר לפיד, לפידקאסט, בתוכניתו מראיין לפיד פוליטיקאים ואינטלקטואלים סביב הנושאים הבוערים ביותר בציבוריות הישראלית. אחד הפרקים מוקדש לשיחה עם מיכה גודמן סביב הצורך להתעלות מעל הגדרות בינאריות של ימין ושמאל. הודות ליכולתו המרשימה של לפיד והכריזמה הפורצת של מיכה, השיח שעוסק ברומו של עולם מצליח להיות מעניין ורלוונטי גם בשעות הקשות של עומסי התנועה בפתחו של יום.

מתקיעות וייאוש ל"ציונות אופטימית"

באמצעות שלל דוגמאות מעולמות רוח מגוונים החל מפילוסופיה וכלה בתיאוריות חברתיות, גודמן ולפיד מראים שניתן לשנות. להחזיר צעירים וצעירות להאמין במערכת השלטונית  ולקיים דיון שאיננו עוסק בחלוקה בינארית בין שמאל לימין, אלא דיון החפץ במורכבות וביצירת מנעדים של שייכות. החותרים לשיקופם של מרחבי ההסכמה הרחבים המתקיימים לכל אורכה של החברה בישראל. איתורם, המשגתם ושיקופם לציבור מביאה עימה רוחות של אופטימיות ותקווה, או בלשונו של מיכה, "ציונות אופטימית".

מאבקי כוחות בין שיח אינטלקטואלי לדף מסרים מחודד

על אף שנהניתי מההאזנה לא יכולתי להתעלם מכך שלפיד בשונה מגודמן מודע מאוד למדיום ולמטרותיו. עבורו זהו אינו שיח אינטלקטואלי גרידא אלא מרחב נוסף לגיוס קולות. כך בצורה שאינה מתיימרת לכסות או להיות חיננית הוא קוטע את השיח וחוזר פעם אחר פעם לדף המסרים שהוכן מבעוד מועד. רגעים אלו הם רגעים מביכים למאזין ולמרואיין שמרגיש שעושים עליו מניפולציה זולה, שכל תכליתה לחזק את המותג יאיר לפיד. כך בשיח שמנסה להתעלות מעל ימין ושמאל, לפיד שב וטוען אני לא שמאלני (הגדרה ריקה מתוכן לנוכח השיחה), אינני שונא חרדים וראש הממשלה ניצב עם שלושה כתבי אישום ולכן לא יכול לכהן. אלו שלושה מסרים שנתקעו בתודעתי (כל הכבוד לכותבים של לפיד) אך הקשר שלהם לשיח היה רופף, עד שחשתי שהם כמעט והושתלו בעריכה .שתילתם של מסרים אלו הטיל אלומת אור על הפער הקיים בשיח שמביא יאיר לפיד, המטיף ל"פוליטיקה חדשה" ושקופה. בעוד שלמעשה הוא אינו בוחל במניפולציות, דפיו בפייסבוק חסומים לביקורת ורשימתו מנוהלת ביד רמה שאינה מאפשרת שיח של ממש מעבר לקו אותו מוביל המנהיג. למרות סלידתי העזה מהתנהלותו לא ניתן להתעלם מכך שלפיד הוא בין הפוליטיקאים הבודדים שאינו חושש משיח הדן במהויות ולהרחבת הנושאים שעולים על סדר היום. בכך הוא בהחלט נושא בשורה שיכולה להחזיר את האמון של הציבור במערכת שטובעת בציניות ובמניפולציות רגשיות. 

משב רוח מרענן בשיח מתלהם ומעיק

לעומת תכניות הבוקר המלאות במילים ריקות הלקוחות מדפי מסרים חבוטים, הפודקאסט ,לפידקאסט, הוא הזדמנות לשמוע קולות אחרים ומורכבים. גם אם אינו מושלם עדיין טמון בו  שביב של תקווה לקיומו של שיח אחר שמצליח להביא לקדמת הבמה, "ציונות אופטימית" .



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי