דילוג לתוכן הראשי

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

למה לי פוליטיקה עכשיו? שני פודקאסטים שיחזירו לכם הזיק הפוליטי לעיניים



בני דורי זוכרים את מילותיו של יובל בנאי סולן להקת משינה, "למה לי פוליטיקה עכשיו?" הלהקה שהייתה אהודה בראשית שנות התשעים שרה על אהבה, חופש, חברויות וגלים נשברים. אפשר לומר שמשינה הייתה הסנונית שבישרה את לידתה של גלגלצ, בעלת הפסקול המלטף, את הכמיהה לנורמליות מכרבלת. לעומתה העיסוק בפוליטיקה מאופיין באי נוחות עוקרת שלווה, שמעצם הגדרתה מצריכה הכרעה, ויכוח והתנגדות. אחרי יום עבודה גדוש, טיפול בילדים צורחים הכמהים לתשומת לב, רק למעטים יש כוחות נפש לעיסוק בסוגיות פוליטיות. רובנו ככולנו מעדיפים להשאיר את הזירה הפוליטית ל"פוליטיקאים מקצועיים" ולברוח לשגרת היום יום, למלחמת הקיום, לסטרימינג ולחיוך המנחם של גיא פינס.  חברות החדשות שחפצות יותר מכל שנשאר דבוקים למסכים מודעות לכך ועל כן במקום לעסוק במהויות מושכות את השיח לפיקנטריה, לתככים ומזימות נוסח טלנובלה טורקית ולגימיקים שמעלים חיוך ויותר מתכתבים עם עולמות הבידור מאשר עם החלטות הקובעות את גורלנו. מציאות זו בה "פוליטיקאים מקצועיים" עושים במוסדות כבשלהם והציבור מתערסל ומשתבלל בטרדותיו יוצרים נתק מסוכן שהולך ומעמיק ולמעשה מאיים על עצם קיומה של השיטה.


מיכה גודמן מחפש אחר מרחבי ההסכמה שישיבו לציבור את האמון

לנוכח התהליכים המדאיגים של ההתרחקות מהפוליטי, ניצב איש ההגות מיכה גודמן, שאינו פוחד מאתגרים אינטלקטואליים שעוסקים באקטואליה. בשני ספריו האחרונים "מלכוד 67-הרעיונות מאחורי המחלוקת שקורעת את ישראל" (דביר, 2017)  ו"חזרה בלי תשובה" (זמורה ביתן, 2019)  הוא מחזיר את קוראיו לעסוק בסוגיות הפוליטיות הבוערות מתוך הבנה שצריך לשנות את השיח הפוליטי. באמצעות המשגה רלוונטית שמתעלה מעל הסיסמאות ומגביה עוף מעבר למסך העשן שמפזרים הפוליטיקאים. בשני ספריו הוא יוצר שפה ומרחב תודעתי שממשיגים את המציאות ויוצרות גשר המציאות הניגלת לעין לבין הרעיונות הגדולים. יכולת הניתוח וההמשגה מציבות את השיח בפריימינג חדש שמאפשר לשוב ולשוחח, לעסוק במהויות אך לא לשקוע בשיח אידיאולוגי מקטב. שני ספריו מצטיינים בבהירות קולחת ,שעל אף עומקם גם  אלו שאינם חובבי ספרות הגותית יוכלו למצוא בהם עניין.

לפידקאסט- משיבים את הפוליטיקה לשיח שמתעלה מעל מחנאות וקיטוב

כחודש לפני הבחירות עלה לאוויר פודקאסט  חדש מבית יאיר לפיד, לפידקאסט, בתוכניתו מראיין לפיד פוליטיקאים ואינטלקטואלים סביב הנושאים הבוערים ביותר בציבוריות הישראלית. אחד הפרקים מוקדש לשיחה עם מיכה גודמן סביב הצורך להתעלות מעל הגדרות בינאריות של ימין ושמאל. הודות ליכולתו המרשימה של לפיד והכריזמה הפורצת של מיכה, השיח שעוסק ברומו של עולם מצליח להיות מעניין ורלוונטי גם בשעות הקשות של עומסי התנועה בפתחו של יום.

מתקיעות וייאוש ל"ציונות אופטימית"

באמצעות שלל דוגמאות מעולמות רוח מגוונים החל מפילוסופיה וכלה בתיאוריות חברתיות, גודמן ולפיד מראים שניתן לשנות. להחזיר צעירים וצעירות להאמין במערכת השלטונית  ולקיים דיון שאיננו עוסק בחלוקה בינארית בין שמאל לימין, אלא דיון החפץ במורכבות וביצירת מנעדים של שייכות. החותרים לשיקופם של מרחבי ההסכמה הרחבים המתקיימים לכל אורכה של החברה בישראל. איתורם, המשגתם ושיקופם לציבור מביאה עימה רוחות של אופטימיות ותקווה, או בלשונו של מיכה, "ציונות אופטימית".

מאבקי כוחות בין שיח אינטלקטואלי לדף מסרים מחודד

על אף שנהניתי מההאזנה לא יכולתי להתעלם מכך שלפיד בשונה מגודמן מודע מאוד למדיום ולמטרותיו. עבורו זהו אינו שיח אינטלקטואלי גרידא אלא מרחב נוסף לגיוס קולות. כך בצורה שאינה מתיימרת לכסות או להיות חיננית הוא קוטע את השיח וחוזר פעם אחר פעם לדף המסרים שהוכן מבעוד מועד. רגעים אלו הם רגעים מביכים למאזין ולמרואיין שמרגיש שעושים עליו מניפולציה זולה, שכל תכליתה לחזק את המותג יאיר לפיד. כך בשיח שמנסה להתעלות מעל ימין ושמאל, לפיד שב וטוען אני לא שמאלני (הגדרה ריקה מתוכן לנוכח השיחה), אינני שונא חרדים וראש הממשלה ניצב עם שלושה כתבי אישום ולכן לא יכול לכהן. אלו שלושה מסרים שנתקעו בתודעתי (כל הכבוד לכותבים של לפיד) אך הקשר שלהם לשיח היה רופף, עד שחשתי שהם כמעט והושתלו בעריכה .שתילתם של מסרים אלו הטיל אלומת אור על הפער הקיים בשיח שמביא יאיר לפיד, המטיף ל"פוליטיקה חדשה" ושקופה. בעוד שלמעשה הוא אינו בוחל במניפולציות, דפיו בפייסבוק חסומים לביקורת ורשימתו מנוהלת ביד רמה שאינה מאפשרת שיח של ממש מעבר לקו אותו מוביל המנהיג. למרות סלידתי העזה מהתנהלותו לא ניתן להתעלם מכך שלפיד הוא בין הפוליטיקאים הבודדים שאינו חושש משיח הדן במהויות ולהרחבת הנושאים שעולים על סדר היום. בכך הוא בהחלט נושא בשורה שיכולה להחזיר את האמון של הציבור במערכת שטובעת בציניות ובמניפולציות רגשיות. 

משב רוח מרענן בשיח מתלהם ומעיק

לעומת תכניות הבוקר המלאות במילים ריקות הלקוחות מדפי מסרים חבוטים, הפודקאסט ,לפידקאסט, הוא הזדמנות לשמוע קולות אחרים ומורכבים. גם אם אינו מושלם עדיין טמון בו  שביב של תקווה לקיומו של שיח אחר שמצליח להביא לקדמת הבמה, "ציונות אופטימית" .



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שלוש סדרות מתח ישראליות שיעוררו לכם את הסגר

 עלייתו של תאגיד השידור כאן 11 עוררה שדים מרבצם. רשות השידור המיתולוגית הובסה על ידי הערוצים המסחריים, הסכמי העבודה שהונחו על צווארה לא אפשרו לה להתחדש ולהשתנות ותחושה של  ייאוש  וחוסר רלוונטיות פשטה במסדרונות רוממה השוממים. לאחר שהוחלט על פירוקה והקמתו של תאגיד מחודש  החל מאבק פוליטי עיקש. כדרכו נתניהו חזר בו וסוגיות של תרבות ובידור פינו את מקומן לזהותם  הפוליטית של הכתבים, למידת העצמאות בדיווח ומעל הכל לסוגיית הסוגיות, מידת הנאמנות לראש הממשלה ולחבר מרעיו. הימים חלפו, הניסיונות לבטל את הפירוק כשלו והתאגיד יצא לדרך. בשנתיים שעברו מיום הקמתו התחוללה לא פחות ממהפכה תרבותית בישראל, היצירה המקומית נסקה וללוח השידורים החלו להגיח תכניות מקור שרעננו את רצועות השעמום של הערוצים המסחריים שלא הצליחו לייצר תוכן מלבד רצועות אקטואליה ארוכות הממחזרות ידיעות במשך שעות ותוכניות ריאליטי מתוחות כמו גומי לעיסה, המנסות להפיק את מיצוי הטעמים המרבי מהתערובת הזולה.  לצד תכניות אקטואליה אינטליגנטיות ומרחיבות דעת, הופקו סדרות תעודה חדשות שפתחו בפני הצופים עולמות לפינות נסתרות בקיו...

שבע מידות רעות- מאיה ערד צוללת למעמקי הביצה האקדמית

שבע מידות רעות בראשית המאה בשנות לימודי לתואר הראשון הסתכלתי בקנאה בחברי הסגל שהילכו במסדרון המחלקה להיסטוריה של עם ישראל. קינאתי בדרך הילוכם במבטם המהורהר בשיח הידעני שקיימו עם הסטודנטים לתארים מתקדמים שחיכו בציפייה למוצא פיהם. הייתה לי תמונה רומנטית  לגבי  אלו שהקדישו את ימיהם לעולמות הרוח. עם ההגעה לתואר השני התחלתי להבין את הפער בין מציאות לבין דמיון. התחלתי להתוודע למשפך הצר ההופך עם השנים לזרזיף דקיק ככל שהדרך במעלה התארים הולכת ומתארכת. הקילוח הדקיק הזה עומד במרכז ספרה של מאיה ערד, שבע מידות רעות (חרגול, 2006). שבע מידות רעות- תיאור מכלי ראשון מאיה ערד הנשואה לאיש אקדמיה המלמד בארה"ב ובעצמה לימדה כמרצה במגוון אוניברסיטאות מכירה בקרוב את הפער בין דמיון למציאות. במרכז ספרה נמצאת המחלקה להיסטוריה של המדע באוניברסיטה הבדיונית, רדוורס, השייכת לליגת הקיסוס של האוניברסיטאות באמריקה. המחלקה המדוללת באמצעים ותקנים מנסה להילחם על עצם קיומה ונמלטת בקושי מחרב הקיצוצים של הנהלת המוסד. פטירתו של אחד מהפרופסורים הוותיקים פותחת מכרז למשרת הוראה תקנית. מכרז שבצוק העיתים נפתח אחת לעשור....

בינג' סדרות מתח בריטיות לצפייה בנטפליקס- לא משליכים ערב פנוי לפח

מהן הסדרות הבריטיות הטובות ביותר המשודרות בנטפליקס, ואיך כל זה קשור לשיעורי ילודה נמוכים באירופה וארה"ב? הילדים נרדמו, עלטה כיסתה את הבית. ערוצים אחד ושתיים משרדים תוכניות אקטואליה ובקיצור ישנה תחושה כללית שאין מה לראות, אבל מצד שני ישנה כמיהה עזה לשבור את שיגרת היום יום. הדקות נוקפות, העיניים מתחילות להיעצם ומחשבה טורדנית מפלחת את התודעה, האם נצליח למצוא סדרה או סרט מעניינים בנטפליקס  ולא סתם נוריד ערב לטמיון? המלאכה מרובה והזמן דוחק, ותחושות של ייאוש משתלטות על ספת הסלון. אל דאגה, זו אינה גזרת גורל, מצורפת רשימה של סדרות מרתקות היישר מהממלכה הבריטית, שכבר ניבא עליה חנוך לוין, "בלונדון טלוויזיה מצוינת", קחו את הזמן הוסיפו את הסדרות לרשימה הצפייה שלכם, ותודו לאל על כך ששירותי הצפייה הביאו איתם את מיטב התוצרת של ה BBC ישר לסלון הביתי. סדרות מתח בריטיות לצפייה מרתונית בנטפליקס בשם החוק ( Line of Duty )   שתי עונות מצוינות העוסקות ביחידה לחקירות שוטרים בלונדון. העונה הראשונה שוזרת בין שני סיפורים שלכאורה לא קשורים זה בזה הרג עבריין במהלך מרדף משטרתי וחקירת שחי...